Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Kaksikielinen logo_vihreä_Iltamusiikki Aftonmusik 2019_XL.png

Urut valloittavat kesäiltojen iltamusiikkisarjan

31.5.2019 13.00

Urut ovat vahvasti mukana kesän iltamusiikkisarjassa. Laulua kuullaan neljässä konsertissa. Kattauksesta löytyy Mozartia, Mendelssohn-Bartholdyä, barokkimusiikkia sekä ranskalaisten säveltäjien musiikkia. Konsertit pidetään Vaasan kirkossa keskiviikkoisin kello 19.30 paria konserttia lukuun ottamatta. Konsertteihin on vapaa pääsy.

Kesän ensimmäisessä konsertissa 5.6. urkuri Markku Hietaharju esittää musiikkia Bachista Mendelssohniin. Markku Hietaharju toimii Turun tuomiokirkon urkurina ja urkujensoiton opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Konsertissa 12.6. diplomioopperalaulaja Katariina Korkman ja kontratenorilauluun perehtynyt kirkkomuusikko Valtteri Tuomisto laulavat, ja kirkkomuusikko Suvi Koivisto esiintyy pianolla ja uruilla.

Laulaja Tuomas Laatu ja urkuri Arto Ristolainen esiintyvät yhteiskonsertissa 19.6. Konsertin ohjelmisto koostuu saksalaisten säveltäjien Händelin, Mendelssohn-Bartholdyn ja Haydnin oratorioaarioista. Lisäksi konsertissa kuullaan rakkaita suomalaisia hengellisiä lauluja.

Harpun taianomainen sointi ja laulava kontrabasso ovat valloittava yhdistelmä. Konsertissa 26.6. harpisti Mariam Junolainen ja kontrabasisti Pontus Grans vievät kuulijat 1900-luvun alun kulttuurikeskuksiin, Pariisiin ja Pietariin, duolle sovitettujen suosikkikappaleiden parissa. Ranskalaisen Jean Francaix'in sonaatti 'Duo baroque' vuodelta 1982 on värikäs alkuperäissävellys. Mariam Junolainen esittää myös oman sävellyksen harpulle. 

Vanhan musiikin yhtye Baroccon jäsenet huilisti ja nokkahuilisti Hanna Haapamäki, barokkiviulisti Lotta Suvanto, gambisti Maija Lampela ja cembalisti Anna Orasmaa ovat kokeneita ja monipuolisia vanhan musiikin ammattilaisia, jotka ovat esiintyneet sekä solisteina että kamarimuusikkoina lukuisissa vanhan musiikin yhtyeissä. Barokkimusiikin lisäksi Barocco esittää mielellään myös modernia musiikkia sekä improvisoi. Baroccon konsertissa 3.7. kuullaan ranskalaisia barokin ajan säveltäjiä, kuten Rebeliä ja Boismortieria, sekä yksi Telemannin pariisilaiskvartetoista. Konserttielämystä täydentävät sooloesitykset.

Laulajakanttori Monica Heikiuksen ja urkuri Sixten Enlundin juhlallisessa konsertissa 10.7. kuullaan muun muassa F. Mendelssohn-Bartholdyn ja W.A. Mozartin sävellyksiä.

Laulaja ja näyttelijä sopraano Päivi Pylvänäinen käy konsertissaan 17.7. läpi omaa elämäänsä tästä hetkestä lapsuuteen. Tällä matkalla kirkko ja seurakunta kulkevat melkein aina jollain tavalla mukana. Elämäntarinan pysähdyspaikkoina ovat tutut virret ja hengelliset laulut. "Lapsena äiti aina lauloi samaa tuttua virttä. Nyt huomaan laulavani omille lapsilleni samaa laulua. Tuntuu turvalliselta, että arjen keskeltä löytää pieniä asioita, perinteitä, joihin voi hyvällä mielellä tukeutua. Näistä kokemuksista rakentuu tämä konsertti", kertoo Päivi Pylvänäinen. Samassa konsertissa Laura Kivikoski soittaa pianoa ja urkuja. Kivikoski on monipuolinen kosketinsoittaja, joka on erikoistunut laulumusiikkiin sekä erityisesti oopperaan. Hän on työskennellyt korrepetiittorina useissa oopperaproduktioissa opintojensa lisäksi muun muassa Aleksanterin teatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa.

Yhteiskonsertissa Korsholman Musiikkijuhlien kanssa 24.7. kuullaan viulisti Erik Nygårdia ja urkuri Markus Warghia. Wargh on kysytty konserttiurkuri, jonka ydinohjelmistosta löytyy Bachia, suuret romanttiset teokset ja improvisaatiotaide. Oravaisissa asuva Nygård työskentelee freelance-muusikkona ja viulunsoiton opettajana. Hän johtaa Kruunupyyn Mieskuoroa, perustamaansa ENO-jousiorkesteria ja on FSSMF:n jousilautakunnan puheenjohtaja. Konsertti alkaa klo 20. Ohjelmalehti maksaa 5 euroa.

Tomi Satomaan konsertissa Taiteiden Yönä torstaina 8.8. on luvassa iloista ja pohdiskelevaa, valoisaa ja tummaa urkumusiikin juhlaa. Konsertissa kuullaan Bachin, Pärtin ja Lisztin sävellyksiä.

Iltamusiikkisarjan viimeisessä konsertin pitää urkuri Jimi Järvinen. Konsertti pidetään Vähänkyrön kirkossa torstaina 15.8. klo 18. Vaasalaissyntyinen Järvinen tulee musikaalisesta perheestä ja aloitti urkujensoiton opintonsa 8-vuotiaana Arto Ristolaisen johdolla. Myöhemmin häntä ovat opettaneet Mikael Heikius sekä Kalevi Kiviniemi. Urkuensikonserttinsa hän piti 14-vuotiaana Vaasan kirkossa. Ulkomaan debyyttinsä hän piti Espanjassa konsertoiden 15-vuotiaana Madridissa Almudenan katedraalissa. Järvinen on myös soittanut Notre Damen katedraalissa.

Lue lisää konserteista Vaasan suomalaisen seurakunnan tapahtumakalenterista