02.02.18

Barnen har nu egna platser i kyrkorna i Vasa Share

Vasa kyrkliga samfällighet har satsat på barn och barnfamiljer genom att bygga platser för barn i sju olika gudstjänstutrymmen. Dessa finns i Trefaldighetskyrkan, Roparnäs kyrka, Sundom kyrka, Brändö kyrka, Gerby församlingshem, Sunnanvik församlingshem samt Korsnästågets församlingscenter.

Vi har bjudit in snart 3-åriga Edith Björkman för att testa barnens plats i Trefaldighetskyrkan och hon verkar nöjd. När det är dags att fara hem skulle hon inte ha tid att avsluta leken.

Edith ja elaimet Edith lastenpaikassa
Alttariliinat Edith alttaripoydan aaressa

Barnplatserna har inretts med mjuka mattor, sittdynor och möbler i barnstorlek såsom stolar, bord och skåp som fungerar som altare. Fyra olikfärgade altardukar i kyrkoårets färger: vit, grön, röd och lila, har sytts upp till altarskåpen. Varje altarduk är dekorerad med olika kyrkliga symboler såsom får, duva, kors och fisk. Till barnens platser har också införskaffats leksaker, böcker och målartillbehör.

Bra slutresultat via initiativ

Önskemålet om platser för barn kom via ett fullmäktigeinitiativ, där det konstateras att goda lekplatser bland annat underlättar deltagandet i gudstjänster för barnfamiljer. Barnplatserna har planerats av en arbetsgrupp bestående av frivilliga och anställda i Vasa svenska, finska och Lillkyro församling samt Vasa kyrkliga samfällighet.

– Utgångspunkten har varit barnen, som är fullvärdiga medlemmar i församlingarna och som bör ha en egen plats i gudstjänstutrymmet. Deltagandet är aktivt och säkert, säger Jaana Lyyski som är ledare för barnverksamheten i Vaasan suomalainen seurakunta.

Lyyski betonar att barnen har rätt att delta i varenda gudstjänst, oberoende om det är en familjegudstjänst eller en helt vanlig högmässa.

Sakkunnigåsikter har frågats av barn och föräldrar i församlingarnas olika grupper. Den största delen av de svarande önskade att barnplatserna skulle placeras i de bakre delarna i kyrkorna.

I Lillkyro kyrka förverkligas barnens platser i samband med en grundrenovering, som är planerad till år 2020.

Gå till "Nyheter"