Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Seurakunnat laskevat lämpötilaa, säätävät valaistusta ja uusivat laitteita energiatehokkaiksi sähköä säästääkseen

Vaasan evankelis-luterilaiset seurakunnat säästävät energiaa muun muassa laskemalla kiinteistöjen lämpötiloja, säätämällä ulkovalaistusta ja keskittämällä leirikeskusten saunavuoroja sekä päivittämällä suihkujen hanoja painonapeiksi. Pidemmällä aikavälillä sähkökuluissa säästetään asentamalla aurinkopaneeleja Österhankmon ja Alskathemmetin leirikeskuksiin.

Strömsladd.jpg

Kuva: Pixabay.

Sisälämpötilaa on laskettu yhdestä kahteen astetta kaikissa Vaasan seurakuntayhtymän kiinteistöissä. Kirkoissa urut ja flyygelit voivat vaurioitua vaihtuvissa lämpötiloissa, minkä vuoksi lämpötilaa lasketaan vain yksi aste. Muissa kiinteistöissä tarkkaillaan, paljonko sisäilman lämpötila laskee kiertoilman lämpötilaa säätämällä, ja voiko sitä säätää enemmänkin.
Myös ulkovalaistusten valaisuaikaa lyhennetään.

– Kaikissa muissa kiinteistöissä paitsi Koulukadun ja Vaasanpuistikon virastotalossa ulkovalaistus sammutetaan keskellä yötä. Valaistusta säädetään myös niin, että se syttyy myöhemmin iltapäivällä ja sammutetaan aikaisemmin aamulla, sanoo kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen.

Lamppuja vaihdetaan asteittain led-valoihin ja monessa kohteessa uusitaan vanhat hämäräkytkimet.

– Hämäräkytkimet ovat monessa paikoissa epätarkkoja ja joissakin kohteissa ne eivät toimi lainkaan. Nyt on hyvä hetki uusia ne, sanoo tekninen kiinteistönhoitaja-isännöitsijä Pasi Saastamoinen.

Kiinteistötoimi kartoittaa myös laitteita ja kytkee irti sähköverkosta käyttämättömiä laitteita, kuten televisiot, läppärit ja tulostimet.

Energiakatselmuksella etsitään nopeita säästötoimenpiteitä

– Olemme myös solmineet sopimuksen energiakatselmuksen laatimisesta konsulttipalveluna ulkoisen toimijan kanssa, kertoo Kalle Pulkkinen.

Energiakatselmuksen tavoitteena on analysoida katselmuskohteen energiankäyttö, selvittää energiansäästöpotentiaali ja esittää kustannustehokkaita toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi. Energiakatselmuksen kohteet ovat Vaasan kirkko, Österhankmon leirikeskus, Vähänkyrön kirkko, Huutoniemen kirkko, Siunauskappeli sekä Koulukadun ja Vaasanpuistikon kiinteistöt.

Suihkut ja saunat tarkkailun kohteina leirikeskuksissa Leirikeskuksissa vähennetään lämpöisen veden käyttöä vaihtamalla suihkujen hanat painonappeihin. Saunavuorot keskitetään, jotta saunat eivät olisi lämpiminä jatkuvasti.

Pidemmällä aikavälillä kehitetään leirikeskusten sähköjärjestelmien ohjausta, niin että vain käytössä olevia huoneita lämmitetään.

Österhankmon ja Alskathemmetin leirikeskuksiin suunnitellaan aurinkopaneeleja, joihin voidaan kytkeä tyhjiöputket veden lämmitystä varten. Suunnittelua varten on varattu rahaa vuoden 2025 talousarvioon.

2022-11-29 14:28:00.0