Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Vaasan evankelis-luterilaisille seurakunnille myönnettiin Kirkon ympäristödiplomi

Vaasan evankelis-luterilaisille seurakunnille on myönnetty Kirkon ympäristödiplomi. Kirkon ympäristödiplomi on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntia varten laatima järjestelmä, jonka avulla seurakunta voi kantaa ympäristövastuutaan. Kirkkohallituksen virastokollegio myönsi diplomin Vaasan evankelis-luterilaisille seurakunnille 21.12.2022.

Kirkon ympäristödiplomi.jpg

Seurakuntayhtymissä diplomi myönnetään aina yhtymälle, ei yksittäiselle seurakunnalle. Vaasan evankelis-luterilaisille seurakunnille diplomi myönnettiin kolmatta kertaa. Ympäristödiplomi on voimassa vuosina 2022–2027.

Työ aloitettiin 2019

Syksyllä 2019 nimettiin ympäristötyöryhmä valmistelemaan Kirkon ympäristödiplomin hakemusta. Keväällä 2020 aloitettiin katselmus, jossa selvitettiin jätehuoltoa, keittiötoimintaa, energiankulutusta, kiinteistöhuoltoa, hautausmaiden hoitoa ja metsä- ja luontoalueita. Keväällä 2021 seurakunnat laativat omat ympäristökasvatusohjelmansa.

Ympäristötyöryhmän työtä on johtanut ryhmän puheenjohtaja, luottamushenkilö Olli Autio.

– Ympäristötyöryhmän johtaminen oli erittäin motivoivaa. Meillä oli työryhmässä jäseniä sekä työntekijöistä että luottamushenkilöistä ja kaikki työskentelivät innostuneesti, sanoo Autio.

– Koen, että myös kirkolla ja paikallisseurakunnilla on tärkeä tehtävä ilmastonmuutoksen ehkäisyssä ja luontokadon pysäyttämisessä. Näen, että kirkon tulee omassa toiminnassaan toimia niin, että kaikessa huomioidaan ympäristön ja luonnon tuomat reunaehdot luonnon kantokyvylle.

Kirkon tulee omassa toiminnassaan toimia niin, että kaikessa huomioidaan ympäristön ja luonnon tuomat reunaehdot luonnon kantokyvylle.

Ympäristödiplomin saaminen edellyttää sitä, että seurakunnat laativat koko toiminnan kattavan ympäristöohjelman. Vaasan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi ympäristöohjelman syyskuussa 2021 ja kesäkuussa 2022 tehtiin auditointi.

Kestävämpiä lämmitysvaihtoehtoja ja kirkko luomakunnan keskellä

Yksi kestävän kehityksen edistämiskohde on öljylämmityksen vaihtaminen kestävimpiin vaihtoehtoihin. Talousarvion 2023 investointiohjelmassa on varattu rahaa Vähänkyrön ja Sundomin pappiloiden lämmitysjärjestelmien uusimisiin. Vähänkyrön pappilalle on varattu 55 000 euroa vuodeksi 2023 ja Sundomin pappilalle 55 000 euroa vuodeksi 2024.

Norrskataan, Köklotissa rakennettiin 2021 talkoissa Pyhiinvaeltajankirkko. Alue kutsuu kulkemaan luonnossa vuodenaikojen mukaan vaihtuvissa maisemissa, kokemaan hiljaisuudessa metsäisen luonnon ja meren läheisyyden. Hengellisyys ja henkisyys, yksinkertaisuus ja kiireettömyys, huolettomuus ja vapaus saavat pyhällä matkallaan kulkevan sydämessä ja mielessä tilaa. 

Johdon sitoutuminen tärkeää

Ympäristövastaavien lisäksi on nimetty jätehuollosta ja energiakysymyksistä vastaavat henkilöt. Ympäristötyön onnistuminen edellyttää johdon sitoutumista ympäristövastuuseen.

– Meille ympäristödiplomi on työkalu, jonka avulla yritämme kehittää sisäisiä prosesseja tulevia sukupolvia ajatellen, sanoo talousjohtaja Kjell Fellman.

– Nykyinen kiinteistötekniikka on monessa Vaasan evankelis-luterilaisen kirkon kiinteistöissä vanhanaikainen ja toivon, että tulevien investointien ansiosta saavutamme myös säästöjä ja tehokkaampaa resurssien käyttöä, jatkaa Fellman.

Ympäristödiplomilla Suomen ja Vaasan evankelis-luterilainen kirkko:

  • Viljelee ja varjelee luomakuntaa.
  • Turvaa ympäristön elinkelpoisuutta.
  • Vaalii luonnon monimuotoisuutta.
  • Hillitsee ilmastonmuutosta.
  • Suuntaa kohti kirkon hiilineutraaliutta vuonna 2030.
  •  Kilvoittelee, jotta tekomme vastaavat sanojamme. 
  • Edistää ennakoivaa ympäristöajattelua; teemme jo tänään sitä, mitä laki vaatii huomenna.
  • Etsii kustannussäästöjä.
  • Tehostaa toimintoja ja resurssien käyttöä.
  • Nivoo ympäristöasiat osaksi seurakunnan toimintaa.
  • Tavoittelee jatkuvan parantamisen ihannetta.
  • Kuuntelee ja osallistaa seurakuntalaisia yhteiseen ympäristötyöhön.

 

Ympäristövastaavat ja energiavastaava

Kalle Pulkkinen, energiavastaava
Pasi Saastamoinen, ympäristövastaava, Vaasan seurakuntayhtymä
Annette Ratilainen, ympäristövastaava, Vaasan seurakuntayhtymä
Arja-Riitta Iilahti, ympäristövastaava, Vaasan suomalainen seurakunta
Jouni Viirimäki, ympäristövastaava, Vähänkyrön seurakunta
Anna-Karin Lärka, ympäristövastaava, Vasa svenska församling

Linkkejä

Vaasan seurakuntayhtymän verkkosivut Kestävä kehitys
Vasa svenska församlingin verkkosivut Hållbar utveckling
Suomen evankelisluterilaisen kirkon verkkosivut Kirkon ympäristödiplomiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

2022-12-28 08:52:00.0