Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Valoa ja lämpö hautausmaalla pyhäinpäivänä

Vaasan evankelis-luterilaisten seurakuntien työntekijöitä on läsnä Vaasan uudella hautausmaalla, Vähänkyrön hautausmaalla ja Sundomin kirkossa pyhäinpäivänä 4.11.

Hautakynttilälyhdyssä. Taustalla punainen kanerva.

Uusi hautausmaa sijaitsee Vöyrinkadulla, oikealla puolella kaupungin suunnasta katsottuna. Työntekijät ovat paikalla kello 12–17 Siunauskappelin läheisyydessä. Hautausmaalla kävijöitä toivotetaan tervetulleiksi juomaan lämmintä glögiä ja juttelemaan työntekijöiden kanssa.

Vähänkyrön seurakunta tarjoaa lämmintä juotavaa ja juttuseuraa kello 13–15 Vähänkyrön hautausmaalla, kappelin luona.

Sundomin kirkko, joka sijaitsee Sundomin hautausmaan kupeessa, on auki kello 17–19. Silloin kirkkoon voi tulla hiljentymään, juomaan lämmintä tai juttelemaan työntekijöiden kanssa.

Positiivista palautetta pyhänpäivän läsnäolosta

Vaasan evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat olleet läsnä hautausmailla pyhäinpäivänä jo muutaman vuoden ajan, ja palaute on ollut positiivista.

– Haluamme olla siellä missä jäsenemme ja vaasalaiset ovat. Olin paikalla myös viime vuonna, ja silloin tapasimme paljon ihmisiä, jotka arvostivat lämmintä juomaa kylmänä päivänä. Syntyi hienoja keskusteluja ja monet jakoivat muistojaan ihmisistä, joiden haudoilla he kävivät, kertoo Vaasan ruotsalaisen seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Hanna-Maria Hakala.

Tapasimme paljon ihmisiä, jotka arvostivat lämmintä juomaa kylmänä päivänä. Syntyi hienoja keskusteluja ja monet jakoivat muistojaan ihmisistä, joiden haudoilla he kävivät.

Vaasan suomalaisen seurakunnan seurakuntapastori Maria Talola sanoo, että pyhäinpäivä koskettaa monia, myös häntä itseään.

– Pyhäinpäivä on monella tasolla minulle tärkeä päivä. Se vie ajatukset omiin jo kuolleisiin läheisiin, mutta pyhäinpäivänä muistan aina myös niitä ihmisiä, jotka olen siunannut vuoden aikana ja heidän läheisiään. Hautaan siunaamiset ovat minulle pappina tärkeitä kohtaamisia ja ihmiset jäävät sydämeen.

Muistaminen on tärkeää

Sekä Maria Talola, että Hanna-Maria Hakala sytyttävät kynttilöitä pyhäinpäivänä.

– Sytytän kynttilän mummulleni, joka oli lapsuuteni tärkein ihminen. Sytytän yhteisen kynttilän myös kaikille sotien ja välikohtausten siviiliuhreille, sanoo Talola.

Sytytän yhteisen kynttilän myös kaikille sotien ja välikohtausten siviiliuhreille.

– Sytytän kynttilän isovanhemmilleni, jotka asuvat sydämessäni, rakkaiden muistojen ympäröiminä. Haluan myös sytyttää kynttilän kaikille niille, jotka pelkäsivät ja kuolivat yksinäisinä, ja heille, jotka eivät koskaan saaneet omaa hautaa, sanoo Hakala.

Pyhäinpäivä on yksi suosituimmista ajoista joulun lisäksi, jolloin vieraillaan hautausmailla ympäri maata. Muistokynttilöitä sytytetään haudoilla, muualle haudattujen muistelupaikoilla sekä kirkkojen messuissa ja iltakirkoissa.

Vaasan seurakuntayhtymän hautausmaat ovat mukana hautahaku-palvelussa, jota voi käyttää hautapaikan löytämistä varten. Palveluksesta löytyy Vaasan uuden ja vanhan hautausmaan sekä Vähänkyrön hautausmaan haudat. Karttapalvelu näyttää haudan sijainnin hautausmaalla. Hautahaku-palvelu löytyy osoitteesta hautahaku.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lisätietoja

Johanna Backholm
Johanna Backholm
viestinnän asiantuntija
Raastuvankatu 13, 3. krs
65100 Vaasa

2023-10-30 11:21:22.0