Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Ympäristökatselmuksen avulla eteenpäin ympäristötyössä

Vaasan seurakuntayhtymä on teettänyt ympäristökatselmuksen, jossa on kartoitettu kaikkien toimintojen ympäristövaikutukset. Seuraava askel ympäristödiplomin hakuprosessissa on tehdä jätehuoltokartoitus- ja suunnitelma.

Mäntymetsä, jossa auringonsäteet etsitvät tiensä ylhäältä maata kohden.

Kuva: Unsplash / Steven Kamenar

Vaasan seurakuntayhtymä on teettänyt ympäristökatselmuksen, jossa on kartoitettu kaikkien toimintojen ympäristövaikutukset. Ympäristökatselmuksen pohjalta tehdään yhtymälle energia- ja ilmastostrategia ja haetaan yhtymälle Kirkon ympäristödiplomi. Jenna Seppelin on tehnyt ympäristökatselmuksen opinnäytetyönä kevään 2020 aikana.

Seuraavat askeleet ympäristödiplomin hakuprosessissa on:

  • tehdä jätehuoltokartoitus- ja suunnitelma,
  • tehdä yhtymälle ympäristöohjelma,
  • laatia seurakunnille ympäristökasvatusohjelmat,
  • nimetä ympäristövastaavat,
  • nimetä energiavastuuhenkilö sekä
  • nimetä vaarallisten jätteiden vastuuhenkilö.

Yhteinen kirkkovaltuusto asetti 25.9.2019 ympäristötyöryhmän, jonka tehtävänä on laatia yhtymälle energia- ja ilmastostrategian, sekä hakea yhtymälle Kirkon ympäristödiplomin. Kirkon ympäristödiplomin avulla seurakuntayhtymällä on mahdollisuus parantaa ympäristöasioiden hoidon tasoa sekä tehostaa toimintaansa.

Uusi ympäristödiplomikirja

Vaasan seurakuntayhtymä hakee ympäristödiplomin uuden käsikirjan perusteella.

Uusi ympäristödiplomikäsikirja julkaistiin Kirkon ympäristöpäivillä 23.9.2020. 

Linkki verkkosivulle, jossa uusi ympäristödiplomoikäsikirja on esiteltyLinkki avautuu uudessa välilehdessä

– Erityisen tärkeänä pidän, että ympäristöasiat tulisi saada sidottua osaksi seurakunnan hallintoa ja toimintaa, jonka vaikutuksesta seurakunnan toimintaan osallistuvilla on mahdollisuus ja halu tiedostaa oman toimintansa ympäristövaikutukset sekä mahdollisuutensa vaikuttaa kehitykseen, Jenna Seppelin sanoo.

Näin Kirkon ympäristödiplomista saadaan toimiva kokonaisuus, joka on mukana jokaisen jokapäiväisissä toiminnoissa automaattisesti.

Paljon hyvää tehdään jo mutta parannettavaakin löytyy

Ympäristökatselmuksesta selviää, että paljon hyvää tehdään jo. Katselmuksesta on myös helppo poimia asioita, joita voidaan muuttaa. Yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee muun muassa kokouksessaan 24.9.2020 sijoitusstrategian päivittämistä. Esitystekstissä lukee:

”…. sijoitusstrategian päivittämistä puoltaa myös seurakuntayhtymässä meneillään oleva energia- ja ilmastostrategian laatiminen. Uudessa sijoitusstrategiassa on perusteltu auki kirjoittaa seurakuntayhtymän sijoitustoiminnassa sovellettavat vastuullisen sijoittamisen periaatteet.”

Talossa käytetään ympäristömerkittyjä pesuaineita ja kertakäyttöiset pesuliinat on vaihdettu pestäviin pesuliinohin. Toimistotarvikkeissa on sen sijaan varaa vaihtaa ympäristöystävällisempiin merkkeihin.

Yhtymän hankintasäännöksessä todetaan, että ”hankinnoissa on otettava huomioon ympäristönäkökohdat ja kestävä kehitys”, mutta useimmiten hankintaa ohjaa kuitenkin taloudelliset kynnyskysymykset. Hankintasäännöksessä ympäristöaspektin voisi siis saada tarkemmaksi.

Yhtymä ja sen seurakunnat antavat kansainväliselle diakonialle keskimääräistä enemmän varoja. Seurakuntien lahjoitukset nostavat yhtymän osuutta. Yhteensä budjettivaroista käytetään 2,3 prosenttia kansainväliseen diakoniaan.

Ruokapalvelu vihreämmäksi

Seurakuntien tarjoamat kahvit vaihdetaan lähitulevaisuudessa Reilun kaupan kahveihin. Suuri osa elintarvikkeista on lähituotettua ja kotimaisia kasviksia suositaan. Talossa tarjoillaan kasvisruokaa kerran viikossa. Leirikeskuksissa tarjotaan kolme kasvisruokaa leiriviikon aikana.

Tilaisuuksissa pyritään ottamaan talteen ylimääräinen ruoka, niin että vain osa laitetaan esille kerrallaan. Näin ylimääräinen ruoka voidaan jäähdyttää heti ja käyttää toisissa tilaisuuksissa. Suunnitteilla on hankkia kone, jossa ruoka voidaan pakata kertakäyttöannoksiin ja jakaa diakonian asiakkaille. Kolmella keittiöhenkilökunnan työntekijällä on ympäristöpassi.

Jätehuolto kuntoon

Yhtymän jätelajittelusta on vuosien varrella tullut paljon palautetta ja parannusehdotuksia. Suunnitelmassa on ottaa muun muassa biojätteen- ja metallijätteen lajittelu käyttöön asiakaspuolella leirikeskuksissa.

Hautausmaalla jäteastiat ovat hyvin merkattu ja asiasta on opastettu suunnitelmallisesti.

Syksyllä 2020 yhtymälle tehdään kattava jätehuoltokartoitus ja sen pohjalta jätehuoltosuunnitelma.

Öljylämmityksen korvaaminen ympäristöystävällisemmällä vaihtoehdolla

Vaasan seurakuntayhtymän neljässä kiinteistössä on tällä hetkellä öljylämmitys. Yhteinen kirkkoneuvosto on 25.8.2020 päättänyt käynnistää energia-avustusten hakemisen öljylämmityksestä luopumiseksi. Öljylämmityksen luopuminen tuo myös taloudellisia säästöjä.

– Sundomin pappilassa öljyn korvaaminen maalämmöllä tai vastaavalla toisi säästöjä 3 000–4 000 euroa vuodessa. Lämmityspolttoöljyn kulutus on nyt noin 5 000–8 000 litraa vuodessa, Vaasan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen toteaa.

Österhankmon leirikeskukseen on suunniteltu sähkön kulutusvahtia, millä pystyttäisiin älykkäästi ohjaamaan sähkön käyttöä. Samalla on mietitty tyhjiöputkia leirikeskuksen katolle, joilla lämmitettäisiin lämmintä käyttövettä. Näillä toimenpiteillä säästöä pitäisi syntyä noin 30 prosenttia.

Ympäristötyöryhmä ja budjetti

Vaasan seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmän jäseniä ovat Olli Autio (puheenjohtaja), Johanna Backholm (sihteeri), Kalle Pulkkinen, Annette Ratilainen, Eva Thölix, Malin Rönn, Mikael Still, Tarja Launonen ja Ilmo Eerola.

Vuoden 2020 talousarviossa on varattu 20 000 euroa ympäristötyötä varten.

2020-09-24 09:19:41.0