Ajankohtaista

Uutislistaukseen

Kivi metsässä.

Luontokirkko ja pyhiinvaelluspolku Köklotin Norrskataan

3.9.2021 13.19

Vaasan seurakuntayhtymä rakentaa pyhiinvaellusreitin ja luontokirkon Köklotin Norrskataan.

Tämän päivän ihminen kaipaa pyhyyttä siinä missä entisetkin sukupolvet. Ja kotimaisemissakin voi virkistyä, levähtää ja kokea uutta. Talkoilla Norrskataan rakennettavassa luontokirkossa metsä on seininä ja taivas kattona. Kirkon alttarin ja penkkien yhteyteen tehdään runsaan kilometrin mittainen pyhiinvaelluspolku, jonka varrella voi kuunnella musiikkia ja paneutua Raamatun sanaan.

Ajatus luontokirkosta syntyi yhtä aikaa kahdesta suunnasta. Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen oli miettinyt alueelle käyttöä ja pyhiinvaelluskoulutuksessa oleva Mirjam Silvén alkoi koulutuksen orientaatiotehtävää tehdessään kehitellä ajatusta tietämättä Pulkkisen saman suuntaisista ajatuksista.

- Hankkeessa on keskeistä se, että tarvitsemme yhä enemmän kosketusta luontoon. Pyhiinvaellukset ovat myös luterilaisessa kirkossa kokeneet viime vuosina renessanssia. Ihmiset kaipaavat yhä enemmän matkoja hiljaisuuden lähteille, Mirjam Silvén sanoo.

Mies ja nainen pitelevät kulunutta lautaa.

Yhtymän kiinteistöpäällikkö Kalle Pulkkinen ja seurakunnan vapaaehtoinen Mirjam Silvén iloitsevat luontokirkon ja pyhiinvaellusreitin saamisesta Kaukaluotoon. 

Kirkkohallitus on tukenut hanketta ja seurakuntayhtymä on antanut idean äidille melko vapaat kädet kirkon suunnitteluun ja pyhiinvaelluspolun sisällön kehittämiseen. Norrskatan pyhiinvaelluspolku lisätään sivustolle, jolle on koottu valtakunnallisesti keskeisiä pyhiinvaellusreittejä.

Linkki valtakunnalliselle sivustolle pyhiinvaelluksestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Rakennusaineina kierrätysmateriaalit

Rakennusapua ja materiaalia on saatu Vaasan lisäksi Laihialta, Mustasaaresta, Maalahdesta ja Vöyriltä. Kierrätysmateriaalin osuus on suuri, ja rakennusmateriaalia hankitaan paikan päältäkin mm. tuulenkaatamista puista. Näin rakentamisessa halutaan taata mahdollisimman pieni hiilijalanjälki.

 Ruosteisia nauloja kädessä.

Ristin naulat löytyivät Maalahdesta.

Vapaaehtoisten voimin

Seurakuntayhtymä on kutsunut kirkonrakennustalkoisiin vapaaehtoisia. Muun muassa polun pohjaa rakentavat vapaaehtoisen pelastuspalvelun mönkijäkerholaiset eli West Coast ATV.

Linkki mönkijäkerhon West Coast ATV:n verkkosivulleLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Talkoolaiset ja seurakuntayhtymän työntekijät ovat rakennustöissä lauantaina 11.9. ja sunnuntaina 12.9. noin klo 9–18. Mukaan mahtuu 20 talkoolaista. 

Seurakuntayhtymä vastaa kuljetuksesta kohteeseen, muonituksesta sekä talkoolaisten vakuuttamisesta päivien ajan. Suurempaa erityisosaamista ei talkoolaisilta tarvita mutta on hyvä, jos raivaaminen, lapioiminen ja kantaminen sujuvat eikä huonompikaan sää pelota. Fyysisempien tehtävien lisäksi tarvitsemme muutaman henkilön avustamaan ruokien noutamisesta Alskathemmetistä sekä niiden tarjolle laittamiseen.

Sitovat ilmoittautumiset sekä mahdolliset tiedot erikoisruokavalioista 6.9. mennessä vaasan.vapaaehtoistoiminta@evl.fi.

Sammalta metsässä.

Ranta kivineen ja ruohoineen.